Història

L’any 1973 un grup reduït de persones, afiliades a una associació de veïns, es van posar d’acord per tirar endavant un projecte social al barri de Les Corts. Es tractava d’engegar i dinamitzar l’educació no formal, de caràcter laic i progressista, a un barri que ja contava amb anys de tradició d’escoltes i d’agrupaments religiosos.Calien aires nous i una oferta més amplia als infants i adolescents de Les Corts. La necessitat era notòria, tan sols calia posar-li nom i ganes al projecte. El nom va ser Esplai l’Olivera Rodona amb honor a una olivera del barri que per cert, ja ha desaparegut. Pel que fa a les ganes encara són visibles en els monitors i monitores que, de forma voluntària i sense ànim de lucre, fan real aquest projecte iniciat ja fa 35 anys.

A finals de la dècada dels vuitanta, l’any 1989, l’Olivera Rodona es va afiliar a Esplac (Esplais Catalans), una federació d’esplais laics i progressistes de Catalunya i de retruc a la MLP (moviment laic i progressista). Aquell mateix any l’esplai obtingué una personalitat jurídica pròpia i s’independitzà definitivament de l’associació de veïns. Així doncs, es va instal·lar per primer cop a un local propi de lloguer situat al carrer Anglesola.

L’esplai poc a poc anava creixent i necessitava més espais per realitzar les seves activitats. L’any 1997 l’Olivera va firmar un conveni amb l’ajuntament del districte de Les Corts per poder utilitzar algunes de les instal·lacions de l’escola Ausias March els dissabtes per la tarda. Les relacions entre l’Esplai i la direcció de l’escola passaran per moments complicats al llarg dels anys, però sempre es solucionaran els conflictes i encara avui en dia l’esplai usa aquestes instal·lacions.

L’any 2000, degut a un projecte urbanístic de Les Corts (Pla Anglesola), van enderrocar la seu de l’esplai. Això va provocar que s’hagués de buscar novament un lloc. Afortunadament i gràcies al suport de l’associació de veïns del carrer Anglesola es va trobar un pis que es podia fer servir com a local, tot i que sabíem que ens faríem fora pel mateix pla urbanístic.

Mentre estàvem al local, vem fer butxaca i actualment ens trobem a un local comercial al carrer Novell; pagant cada mes. Això reflexa una problemàtica actual que tenim diferents esplai de Barcelona, molts esplais estan sense local on poder fer activitats i reunions. Esperem que aquest motiu no faci que els esplai desapareixin.